To połączenie smaków pomarańczy i migdałów oraz delikatnego , kruchego ciasta , polanego na wierzchu lukrem , również pomarańczowym.

Taki zestaw bardzo mi odpowiada , czy komuś jeszcze…? ;-)

Ciasto:
- 2/3 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,25 szkl. mąki

Oprócz tego:
- 12 dag mielonych migdałów
- 3/4 szkl. cukru
- sok z 1 pomarańczy

Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- ok.2 łyżek soku pomarańczowego

Wymieszać wszystkie składniki ciasta i zagnieść (jeśli bardzo się klei – dosypać mąki, ale tylko tyle, aby dało się formować). Rozwałkować na dwa placki po ok.1/2 cm grubości. Jeden z nich wyłożyć do blaszki (20×30 cm), posmarować masą migdałową (zmielone migdały wymieszać z cukrem i dolać tyle soku pomarańczowego, aby dało się rozsmarować), a następnie przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć na brzegach. Piec ok.30 minut w temp.180-200st.C. Jeszcze gorące ciasto posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym do uzyskania półpłynnej masy).

Uwagi:
Mogą być trudności z rozwałkowaniem ciasta, ale da się temu zaradzić – można je rozwałkować pomiędzy kawałkami folii (łatwiej je także potem przenosić) albo przed wałkowaniem schłodzić ciasto w lodówce.