Drugi z przepisów , o których mowa była we wcześniejszej notce , jest chlebem tylko z nazwy ;-) To rodzaj ciasta pieczonego w małej formie skrzynkowej , o smaku słodko – słonym.

Chciałam zużyć masło orzechowe , na które ostatnio jakoś nie ma amatorów i tak na szybko przygotowałam chlebek – mnie osobiście bardzo on smakował :-)

Składniki:

- 3 łyżki masła
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko

Masła utrzeć z cukrem i solą , dodać jajko i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , ciągle mieszjąc. Na koniec wlewać stopniowo mleko. Wszystko dokładnie wymieszać , wyłożyć do formy keksowej i piec 45-50 minut w temp. 180st. C.