Wykorzystałam zamrożone ciasto francuskie , które zrobiłam kiedyś według tego przepisu , na nadzienie zużyłam resztki białego sera , a całość posypałam cukrem waniliowym domowej roboty. Tak oto w bardzo szybki i prosty sposób powstały smaczne ciasteczka , w dodatku bez specjalnej receptury :-)

Sposób wykonania:

Zamrożone ciasto francuskie wyjąć z lodówki ok. 1 godzinę wcześniej. Rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta i pokroić radełkiem w kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać łyżką masę serową , lekko rozsmarowując w formę paska. Składać na połowę i dociskać lekko brzegi (można też naciąć w kilku miejscach , tak jak ja to zrobiłam). Wierzch ciasteczek smarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem i posypywać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec w temp. ok. 220 st.C. do lekkiego zrumienienia (20 – 25 minut).

Masa serowa (na 300 g ciasta francuskiego):
- ok. 20 dag zmielonego sera białego
- 1 żółtko
- cukier do smaku – ok. 1/3 szkl. (w zależności od kwaśności sera i własnych upodobań)
- odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt „sucha” – dodać odrobinę śmietany.