I znowu , zamiast skorzystać z jakiegoś wypróbowanego przepisu , to szukałam nie wiadomo jakiego ;-) Co prawda wcale nie upierałam się , żeby koniecznie znaleźć coś nowego , ale przeglądając różne strony , trafiłam akurat na taki. Od razu mi się spodobał , bo zawierał „magiczny” składnik , czyli jogurt :-) Zmieniłam tylko smak budyniu (nie miałam bananowego) , a gotową babkę polałam moim ulubionym lukrem śmietankowym. Bardzo dobry przepis – polecam :-)


Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Lukier:
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- trochę mleka (ok.2 łyżki)