Witam po przerwie , w nowej szacie i jednocześnie przepraszam za tymczasowy brak dostępu do bloga.

Mój urlopowy leń jeszcze do końca się nie wyniósł , w związku z tym wybrałam na rozgrzewkę przepis łatwy i szybki. A czy jest coś prostszego od muffinów ? ;-) Lato w pełni , proponuję zatem muffiny z dodatkiem owoców leśnych , a konkretnie jagód.


Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. oleju
- 1 jajko
- 1/3 szkl. mleka
- 1 szkl. jagód

Mąkę wymieszać z cukrem , solą i proszkiem do pieczenia. Wlać do szklanki olej , wbić jajko i dolać tyle mleka , żeby dopełnić szklankę. Zawartość szklanki wymieszać z mieszanką mączną (niezbyt dokładnie) , wsypać jagody i jeszcze raz wymieszać. Napełniać ciastem foremki muffinkowe (do pełna) i posypywać kruszonką. Piec 20 – 25 minut w temp. ok. 200 st.C.

Kruszonka:
- 1/3 szkl. cukru
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szkl. mąki
- ew. 1 łyżeczka cynamonu (zamiast tego dodałam kilka kropli aromatu śmietankowego)

Wszystkie składniki wymieszać razem , rozcierając palcami lub widelcem.