Kolejny przepis z wykorzystaniem jagód i równie prosty jak muffiny (jeśli zrezygnować z masy serowej na wierzchu , to nawet prostszy). Krótko mówiąc: łatwe i smaczne :-)

Źródło: BBC Good Food


Składniki:
- 175 g masła
- 175 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 142 ml kwaśnej śmietany (ok. 2/3 szkl.)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiast tego dałam aromat śmietankowy)
- ok. 370 g jagód
- 200 g serka kremowego typu „Philadelphia”
- 100 g cukru pudru

Miękkie masło , cukier (175 g) , jajka , mąkę , proszek do pieczenia i wanilię ubijać mikserem przez 1 – 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany , jeszcze chwilę ubijać , następnie wsypać połowę jagód i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy , o średnicy ok. 22 cm , wyłożonej pergaminem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C. Studzić 10 minut , a następnie wyjąć z formy.
Serek ubić z cukrem pudrem i resztą śmietany na kremową masę. Wyłożyć na ostudzone ciasto , wyrównać i posypać pozostałymi jagodami (ja dałam ich trochę mniej niż w przepisie).