Ten przepis czekał cały rok , żebym z niego skorzystała – tak jakoś wyszło. Ciasto jest smaczne , choć nie z gatunku „mokrych”. Moje wyjątkowo ubogie w jagody , dlatego tym bardziej polecam dodać ich więcej , żeby było zdecydowanie jagodowe , a nie tylko piegowate ;-) Przepis pochodzi z bloga Edysi.

Składniki:

- 6 jajek

- 1 kostka margaryny

- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18%

- 40 dag mąki krupczatki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- cukier wanilinowy

- jagody w ilości dowolnej

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta.
Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy (20 x 30 cm), posypać połową jagód. Na to wyłożyć drugą część ciasta i resztę jagód (jeśli ciasto pieczemy z innymi owocami, nie dzielimy ciasta na pół i owoce wykładamy tylko na wierzch).
Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika i piec 50-60 minut.