To już moja ostatnia propozycja do Festiwalu Dyni. Nie mogłam odpuścić przepisu z dodatkiem jednego z moich ulubionych składników , czyli kokosu , i musiałam spróbować jak smakuje połączenie go z dynią. Kokosu było jednak niewiele i był mało wyczuwalny , ale ogólnie ciasto bardzo smaczne. A do tego jakie zdrowe ! Z mąką pełnoziarnistą , płatkami owsianymi i bez grama tłuszczu. Jeśli ktoś chce , to może też dodatkowo ograniczyć ilość cukru , ale mnie aż tak bardzo na tym nie zależało , więc dosypałam go nawet trochę więcej ;-)
Przepis pochodzi z
tej strony.

Składniki:
- 2/3 szkl. cukru (dałam 1 szkl.)
- 1/2 szkl. musu jabłkowego
- 1 jajko
- 1 puszka puree dyniowego (425 g)
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szkl. płatków owsianych , błyskawicznych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka mielonych goździków (dałam mniej)
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich
- 1/4-1/2 szkl. wiórków kokosowych

Wymieszać razem cukier , mus jabłkowy , jajko i puree z dyni. Dodać mąkę , płatki owsiane , proszek do pieczenia , sodę , przyprawy i orzechy. Wyłożyć na lekko natłuszczoną blachę (23 x 33 cm) i równo rozsmarować. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temp. 180 st.C przez 25-35 minut. Po całkowitym ostudzeniu pokroić w kwadraty.