U mnie nic nowego. To ciasto jest ostatnio tak popularne , że nawet nie trzeba go specjalnie reklamować. No , ale kilka słów od siebie wypada napisać , a zatem: placek jest po prostu pyszny! Lekko wilgotny w środku , aromatyczny i soczysty od owoców , do tego kruszonka – połączenie idealne. Na dodatek szybko się go robi i nawet nie wymaga pomocy miksera. Jeszcze tylko dodam , że na pierwszy rzut oka przypomina delikatne ciasto drożdżowe. Przepis podała Tobatka na forum CinCin.

 


Ciasto:
- 1 szkl maślanki
- 1 szkl cukru
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 3 jajka
- 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
- 1/2 szkl oleju
- 1 cukier waniliowy

- truskawki (lub inne owoce sezonowe) – ok. 500 g

Wszystkie składniki (oprócz truskawek) razem wymieszać (można łyżką) i wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 23 x 33 cm). Na wierzchu ułożyć truskawki (jeśli są duże , to poprzekrajać) i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 35 minut (ja piekłam prawie godzinę).

Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- kilka kropli olejku śmietankowego

Masło pokroić na kawałki i rozetrzeć palcami z mąką , cukrem i olejkiem.