Ucierane ciasto z migdałami na cieniutkim kruchym spodzie , a pomiędzy nimi dżem malinowy. Wierzch można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi – w moim przypadku były to zmielone migdały. Wypiek całkiem prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Jak podaje źródło , to tradycyjny angielski deser.

Na spód:
- 1 szkl. mąki
- 6 łyżek zimnego masła (85 g)
- 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki razem dokładnie posiekać (najlepiej użyć ‚food processor’a). Powinna powstać masa przypominająca kruszonkę. Wysypać ją równomiernie na dnie kwadratowej formy (20 x 20 cm), lekko natłuszczonej i wyścielonej pergaminem , docisnąć do spodu. Piec 10 minut w temp. 200 st.C. Ostudzić.

Wierzch:
- 6 łyżek masła (temp. pokojowa)
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. zmielonych migdałów
- 3/4 szkl. mąki

- 1/2 szkl. dżemu malinowego
- ew. płatki migdałowe do posypania (użyłam zmielonych migdałów)

Miękkie masło ubić z cukrem i jajkami na lekką , kremową masę. Wsypać mąkę i migdały , wymieszać.

Posmarować dżemem podpieczony spód , na to wyłożyć ciasto migdałowe , wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 25-30 minut , na złotobrązowy kolor.
Przed krojeniem całkowicie ostudzić.