Kiedy brakuje nam czasu lub chęci do skorzystania z jakiegoś bardziej skomplikowanego przepisu , a mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy , to to ciasto będzie w sam raz. Przygotowuje się je w pięć minut – wszystkie składniki mieszamy razem , wlewamy do formy i pieczemy. Prosto , szybko i smacznie. Przepis zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.



Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 3 jaja
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ok. 2/3 szkl.)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (u mnie 10 x 33 cm). Piec ok. 40 minut w temp. 200 st.C.