A oto przepis , który zapowiadałam w poprzednim poście. Pyszny warkocz drożdżowy według przepisu Bajaderki z forum CinCin. Lekki i puszysty , szybkoznikający ;-) Miał być z serem i jest , tyle , że u mnie go nie widać , bo został przykryty  konfiturą z aronii (dodałam jej dla kontrastu zarówno smakowego , jak i wizualnego).

Ciasto:
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (użyłam 30 g świeżych)
- 3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 cytryny (pominęłam)
- szczypta soli

Nadzienie:
- 250 g twarożku
- 1/2 szklanki cukru
- 3 (płaskie) łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto:
Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).

Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm. Wizualnie „podzielić” prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2 cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 35-40 minut, aż warkocze beda ładnie zrumienione.