Ten przepis powinien najbardziej ucieszyć wielbicieli serników i szarlotek. Kruche ciasto, warstwa podsmażonych w karmelu jabłek i masa serowa. Całość posypana cynamonem. No po prostu serniko-szarlotka :-) Dla mnie pycha ! 
Przepis zainspirowany sernikiem Doroty.

Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 23×33 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 – 200ºC przez 15 – 20 minut (na lekko rumiany kolor).

Warstwa jabłkowa:
- 600-700 g jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu + dodatkowo do posypania

Jabłka obrać i pokroić w (niezbyt duże) bardziej plasterki niż kostkę.
Cukier rozpuścić z masłem, dodać cynamon i jabłka. Wymieszać i wszystko razem smażyć kilka minut, często mieszając. Jabłka mają zmięknąć, ale nie rozpadać się. Odstawić do wystygnięcia.

Masa serowa:
- 750 g tłustego twarogu, zmielonego 3-krotnie
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i  kwaśną śmietanę. Następnie do masy dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy, ciągle ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Wystudzone jabłka (mogą być ciepłe) wyłożyć na podpieczony spód. Na nich rozprowadzić masę serową, wierzch posypać cynamonem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 – 180ºC przez około 45 minut.