To takie pączki w amerykańskim stylu. Właściwie to bardziej przypominają duże, miękkie ciastka ;-) Niemniej jednak bardzo smaczne – moje dzieci zajadały się nimi. Może to być  ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za typowymi pączkami.

Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do ciasta dyniowego*
- 1/2 szkl. puree dyniowego
- 2 jajka
- 1/4 szkl. mleka
- 1/4 kostki miękkiego masła lub margaryny

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę wymieszać w misce. Dodać dynię, jajka, mleko i masło. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie (nie powinno spływać z łyżki), wtedy należy dosypać trochę mąki.
Gotowe ciasto nakładać łyżką do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać „gniazdka” o średnicy ok. 8 cm na natłuszczonej blasze. Powinno wyjść 12 sztuk.
Wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec ok. 10 minut na złoty brąz. Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej i polukrować (ja robię to zazwyczaj za pomocą pędzelka).

Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 łyżka mleka

Wszystko razem wymieszać na gładki lukier. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka.

* Przyprawa do ciasta dyniowego przypomina przyprawę piernikową. W jej skład wchodzą: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.

 Źródło przepisu: Diana’s Desserts.