Jeszcze jakiś czas temu na blogu pojawiały się komentarze, że nie ma cukru „waniliowego”, tylko „wanilinowy”. Faktycznie, kiedyś był niedostępny. Ale zawsze przecież można było zrobić swój własny cukier z prawdziwą wanilią :-) I to w bardzo prosty sposób. Ja swój pierwszy cukier waniliowy zrobiłam kilka lat temu, właśnie w czasach kiedy był on dla mnie jeszcze nieosiągalny.

Składniki:
- ok. 300 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii *

Wanilię przekroić wzdłuż, nożem wyskrobać nasionka i połączyć z cukrem. Pozbawioną nasion laseczkę pokroić na małe kawałki i też dodać do cukru. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wsypać do czystego słoiczka, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej kilka dni przed użyciem. Raz na jakiś czas trzeba potrząsnąć słoikiem, żeby cukier pozostał sypki.


Jeżeli ktoś chce, tak przygotowany cukier waniliowy można dodatkowo zmielić w młynku.

 * Do przygotowania domowego cukru waniliowego użyłam laski wanilii od Kamisa.