To ciasto naprawdę przypomina „mleczną kanapkę” i jest pyszne ! Delikatny, wilgotny biszkopt kakaowy przełożony masą na bazie mleka w proszku, a całość oblana polewą czekoladową. Moje dzieci spróbowały ciasta jednocześnie i w tej samej chwili usłyszałam zgodne „mmmmm…”.  Znaczy, że posmakowało ;-) 
Bardzo polecam, nie tylko dzieciom.

Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 30 g kakao
- 90 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (najpierw można ubić same białka z cukrem, a dopiero później dodać żółtka). Gdy masa zgęstnieje, dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym, wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru *
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku

Mleko (płynne) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do wystygnięcia.

Masło (ogrzane do temp. pokojowej) utrzeć na puszystą masę. Powoli wlewać mleko z cukrem, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodawać mleko w proszku.

Gotowym kremem przełożyć wcześniej upieczony i przekrojony na dwa blaty biszkopt.
Ciasto lekko schłodzić, po czym oblać polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 60 g masła

Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać i razem rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać.

Uwagi:
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, ale przed podaniem wyjąć około 2 godziny wcześniej, żeby zmiękło (ja wstawiłam na noc do spiżarki – rano wprost rozpływało się w ustach, bez dodatkowego „ogrzewania” ;-)

Biszkopt dobrze jest upiec co najmniej kilka godzin wcześniej (ja piekłam rano, a przekładałam kremem dopiero wieczorem).

Jeżeli nie macie zbyt dużej wprawy w pieczeniu biszkoptów, zwłaszcza bez proszku do pieczenia, proponuję dodać 1 płaską łyżeczkę „na wszelki wypadek” ;-)

* Pojawiło się wiele komentarzy, że ciasto jest za słodkie, dlatego osobom „wrażliwym” polecam zrezygnować z dodawania cukru do kremu (zostawić tylko cukier waniliowy). Gdyby jednak krem okazał się za mało słodki, to zawsze można dodać trochę cukru pudru – do smaku.

 

Inspiracja