Kolejny przepis na babkę. Tym razem w wydaniu kajmakowym, z prażonymi migdałami na wierzchu. Osobiście wolałabym, żeby była trochę bardziej wilgotna (być może za bardzo przesuszyłam ją w piekarniku), ale w sumie wszystko razem, z tą kajmakową polewą i płatkami migdałów tworzą bardzo smaczną całość.

Źródło przepisu

Składniki:
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 100 g masła
- 300 g masy krówkowej (kajmakowej)
- 180 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

- 30 g płatków migdałowych, podprażonych

Masę krówkową (300 g) i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, dodawać po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Następnie połączyć z masą kajmakową i wsypać obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.

Formę na babkę (ok. 26 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Sos kajmakowy:
- 100 g masy krówkowej
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki sosu wymieszać (można lekko podgrzać, żeby lepiej się połączyły).