Ciastka kukurydziano-czekoladowe

Ciasteczka w stylu ‚Chocolate chip cookies’, różniące się od tych oryginalnych dodatkiem mąki kukurydzianej. A tak poza tym wszystko podobnie – równie słodkie jak tamte (choć zmniejszyłam ilość cukru), lekko ciągnące w środku,  pyszne i uzależniające. Moich łasuchów nie trzeba było na nie specjalnie namawiać :-)

 

Składniki:
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej (tej żółtej, nie skrobi)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła, o temp. pokojowej
- 2/3 szkl. cukru białego (w oryginale 1 szkl.)
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zastąpiłam aromatem waniliowym – dałam tylko pół łyżeczki)
- 100 g groszków czekoladowych lub tabliczka posiekanej czekolady (można dać więcej, jeśli ktoś chce)

Wymieszać razem obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W osobnej misce utrzeć mikserem masło z cukrami na puszystą masę, wbić jajko, dokładnie zmiksować, po czym dodać ekstrakt z wanilii. Następnie powoli wsypywać suche składniki, ciągle miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać czekoladę i połączyć z masą za pomocą łyżki (ciasto wyjdzie dosyć gęste). Nabierać łyżką ciasto i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze (można wyścielić pergaminem, ale nie jest to konieczne), w dość dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 st.C przez 10-13 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze na 3-4 minuty, po czym przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
Z podanej porcji wychodzi około 50 ciasteczek.

 

Źródło: Baking Bites

 

Ciastka kukurydziano-czekoladowe1