Kakaowe ciasto z truskawkami

Na zakończenie sezonu truskawkowego mam jeszcze jedno ciasto. Nie ubijane, nie ucierane, ani zagniatane. A zatem jakie ? Kruszonkowe :-) Tylko takie określenie przychodzi mi do głowy. Proste w wykonaniu kakaowe ciasto z truskawkami, posypane równie kakaową kruszonką.

 

Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 250 g masła lub margaryny
- 1 i ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 5 jajek
- 250 ml mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 g truskawek

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i cukrem z wanilią, a następnie posiekać z masłem. Powinna powstać masa przypominająca drobniutką kruszonkę. Jedną szklankę tej „kruszonki” należy odjąć i pozostawić do posypania ciasta.
Osobno zmiksować jajka z mlekiem i proszkiem do pieczenia.  Miksturę wlać do pozostałej sypkiej masy i wymieszać łyżką (niezbyt dokładnie).

Blaszkę (35 x 24 cm) wyścielić  papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki. Wierzch posypać odłożoną  wcześniej kruszonką.

Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 50 minut .

Źródło przepisu