Wieniec migdalowo-cynamonowy3

Z nastaniem chłodniejszych dni częściej sięgamy po przepisy na wypieki sycące, z orzechami, pachnące cynamonem. To jest właśnie jeden z takich przepisów. Kruchy wieniec z migdałowo-cynamonowym wnętrzem i rodzynkami. Użyłam słowa „kruchy”, bo tak smakuje, ale nie robi się go jak typowe ciasto kruche, ponieważ składniki mają być ogrzane do temperatury pokojowej.

 

Ciasto:
- 400 g mąki
- 1/4 -1/2 szkl. letniego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 2 jaja (jedno rozdzielone)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu cytrynowego (lub waniliowego)
- szczypta soli

Nadzienie:
- 100 g masła (może być trochę mniej)
- 100 g cukru
- 60 g posiekanych migdałów
- 60 g rodzynków
- 1 łyżeczka cynamonu

Masło do nadzienia rozpuścić i ostudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać 1 całe jajko i 1 białko (żółtko zachować) wymieszane z cukrem, solą i aromatem oraz mleko (na początek 1/4 szkl.), a także miękkie masło. Dokładnie wyrobić (gdyby ciasto było zbyt twarde, dodać resztę mleka), a następnie cienko rozwałkować (wyszedł mi prostokąt o wymiarach 70×30 cm). Posmarować rozpuszczonym masłem (nie musimy zużyć od razu całego), posypać równomiernie cukrem zmieszanym z cynamonem, rodzynkami oraz połową posiekanych migdałów. Jeżeli zostało nam jeszcze masło, to w tym momencie można je wylać cienką strużką na wierzch. Całość zrolować i włożyć do natłuszczonej formy z kominkiem (ok. 26 cm średnicy), łączeniem do dołu. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać resztą posiekanych migdałów. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Po upieczeniu wieniec można ozdobić lukrem lub polewą.

 

Wieniec migdalowo-cynamonowy1

 

Przepis pochodzi z książeczki Poradnika domowego.