Smietanowiec1

Kolejna już na blogu wersja śmietanowca. Tym razem bez kokosu i innych szczególnych dodatków. Za to z kwaśnym dżemem dla przełamania słodyczy.

Przepis powstał dosyć spontanicznie i był dziełem przypadku. A to za sprawą m-żonka, który zamiast słodkiej śmietanki kupił kwaśną i to w większej ilości. W sumie nie winię go za to, bo sama też kiedyś tak się nacięłam ;-)

 

Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- odrobina aromatu waniliowego

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (23×33 cm), a drugą włożyć do zamrażarki.

Masa śmietanowa:
- 600 g kwaśnej, gęstej śmietany (18-30%)
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 2 torebki budyniu śmietankowego

Dodatkowo:
- kwaśny dżem lub powidła

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz budynie w proszku i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 180°C.