Jablecznik z budyniem

 

Kiedyś już była szarlotka z budyniem, a tym razem proponuję  jabłecznik z budyniem. Dwie warstwy ciasta ucieranego, dwie warstwy pokrojonych w plasterki jabłek, a w środku budyń waniliowy.

U mnie ciasto wypełniło blaszkę po same brzegi, a nawet urosło trochę ponad, więc radzę użyć nieco większej formy niż moja.

 

Składniki:
- 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła (375 g) – może być pół na pół
- 6 jaj
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g)
- 8 dużych jabłek

Składniki ciasta ogrzać do temperatury pokojowej.

Wstępnie przygotować jabłka: umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne.

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu (NIE wynosić w chłodne miejsce).

Miękki tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Blaszkę do pieczenia (u mnie 23×33 cm, ale radzę użyć trochę większej, np. 24×36 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Około 1/3 ciasta wylać do blaszki, ułożyć na nim połowę pokrojonych w plastry jabłek. Zalać tę warstwę wciąż gorącym budyniem i ułożyć drugą część jabłek. Na całość wylać resztę ciasta i równo rozprowadzić. Piec 50-60 minut w temp. 180-190 st.C.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

Jablecznik z budyniem1