Ciasto jablkowo-kokosowe z polewa chalwowa

Kolejne ciasto z jabłkami. Tym razem już nie szarlotka, a coś bardziej wyszukanego ;-) To kilkuwarstwowe ciasto z kokosem i polewą z dodatkiem chałwy.

Wszystko piecze się jednocześnie (oprócz polewy rzecz jasna), w związku z tym dobrze jest zaplanować sobie wcześniej kolejne etapy przygotowania ciasta, żeby w miarę szybko i sprawnie nam poszło. Nie ma w tym jednak nic skomplikowanego.

A jak smakuje ?  Pysznie ! W końcu zwiera co najmniej dwa z moich ulubionych składników, więc nie może być inaczej ;-) Polecam także na wyjątkowe okazje.

 

Składniki:
- 7 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 margaryna (250 g)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g wiórków kokosowych
- ok. 1,5 kg jabłek

Polewa:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 batonik chałwy waniliowej (100 g)

Żółtka, 1 szklankę cukru i margarynę (o temp. pokojowej) dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao.

Oddzielnie ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, po czym wymieszać z wiórkami kokosowymi (ja dodałam jeszcze do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej).

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli wytworzy się dużo soku – odcedzić i lekko odcisnąć).

Na blachę (23×33 cm lub nieco większą), wyścieloną pergaminem, wykładać kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-55 minut.

Składniki polewy podgrzewać w garnuszku, do rozpuszczenia składników. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gorącą polewą posmarować wystudzone ciasto.

Uwagi:
Polewę zrobiłam z połowy składników. Jak dla mnie było jej wystarczająco dużo, dlatego podałam już zmniejszone proporcje.

Mogą być problemy z rozprowadzeniem jasnego ciasta na jabłkach. Najlepiej rozłożyć je łyżką w postaci małych kopczyków, a potem lekko rozsmarować. Nie musi być wszystko idealnie  zakryte ciastem – ono jeszcze trochę rozpłynie się w czasie pieczenia.

 

Źródło przepisu