Ciasto Kubanka 

Gdybym miała stworzyć listę 10 najlepszych ciast na blogu, to „Kubanka” z pewnością by się tam znalazła. Przepyszne deserowe ciasto, wprost rozpływające się w ustach. Krem budyniowy z dodatkiem nutelli, dwa rodzaje herbatników przełożonych powidłami śliwkowymi i bita śmietana. A to wszystko na cienkim, kakaowym biszkopcie, nasączonym kawą z rumem. Osobiście miałam zrezygnować z alkoholu ze względu na dzieci, a z pośpiechu w ogóle nie nasączyłam biszkoptu. Może to i dobrze, bo kawa dzieciom też nie wskazana, a ciasto i tak okazało się hitem :-) Bardzo polecam !

 

Ciasto Kubanka2

 

Biszkopt:

- 5 średnich jaj

- 1/2 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki

- 3 łyżki kakao

- szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i  kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20  minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

Masa:
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 (czubate) łyżki cukru

Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy

- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (u mnie z dodatkiem nutelli ze śliwek)
- ok. 16 sztuk herbatników maślanych
- ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

Nasączenie:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 2-3 łyżki rumu

Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.

Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.

Uwagi:
Biszkopt upiekłam w trochę większej formie niż jest podane w przepisie i musiałam go trochę okroić, żeby dostosować wielkość do ułożonych herbatników.

Źródło przepisu + moje, niewielkie zmiany

 

Ciasto Kubanka1