Babka smietanowo-cytrynowa

Po kremowych przekładańcach przyszedł czas na coś prostego. Skusiłam się na taką oto babkę. Puszysta i wilgotna jednocześnie, pachnąca cytryną. Bardzo dobra – piekłam ją już dwa razy.

 

Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 3 jajka
- skórka starta z 1 cytryny

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie ubijając masę. Stopniowo dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz śmietanę.
Ciasto wyłożyć do dokładnie wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy z kominkiem (ok. 26 cm średnicy). Piec w temperaturze 160 st.C przez około 1 godzinę. Studzić w formie przez 10 minut, po czym wyjąć do całkowitego wystygnięcia.

Źródło inspiracji