Piernikowe babeczki z kremem

Proste w wykonaniu babeczki ze świątecznym akcentem. Wilgotne, kakaowo-piernikowe, z kremem z serka mascarpone i białej czekolady. Całość delikatnie posypana cynamonem. Moje dzieci bardzo lubią takie desery :-)

P.S. Uprzedzając pytania o jajka. Nie ma ich w przepisie – babeczki są bezjajeczne ;-)

 

Składniki (na ok. 14 babeczek):
- 2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu (płynnego)
- 1 i 1/3 szkl. maślanki (temp. pokojowa)
- 1/3 szkl. oleju

Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, sodą, przyprawą piernikową, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodać miód, maślankę i olej. Wszystko razem wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto nakładać do wyścielonych papilotkami foremek muffinkowych (do ok. 3/4 wysokości). Piec w temperaturze 170 st.C przez 20-25 minut.

Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią

Serek ogrzać do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Następnie zmiksować z serkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Gotowym kremem udekorować wystudzone babeczki. Wierzch delikatnie posypać cynamonem.
Przechowywać lodówce. Wyjmować z lodówki około 20 minut przed podaniem.

Uwagi:
Gdyby krem zaczął się warzyć, wystarczy postawić miskę na garnku z gorącą wodą i miksować do momentu, aż krem będzie gładki i jednolity.

 

festiwal_pierniczkow