Kruche sloneczka z marmolada i kokosem

 

Kruche ciasteczka-słoneczka, przekładane marmoladą i posypane kokosem. Rodzinka zgodnie oceniła, że są przepyszne. Zgadzam się z tym jak najbardziej i dodam, że to jedne z najdelikatniejszych kruchych ciasteczek jakie jadłam. Bardzo polecam!

P.S. Zalecam jednak cierpliwość podczas wykrawania, ponieważ surowe ciasto również jest delikatne i nie lubi pośpiechu ;-)

 

Kruche sloneczka z marmolada i kokosem1

 

Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 125 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- kilka kropli aromatu waniliowego
Poza tym:
- twarda marmolada
- 3-4 łyżki kokosu
- 1 białko

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, po czym posiekać z pokrojonym na kawałeczki masłem. Dodać żółtka wymieszane z octem i aromatem waniliowym, zagnieść jednolite ciasto. Cienko rozwałkować (na grubość około 2-3 mm) na stolnicy posypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką lub wałkować przez folię). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto jest dosyć delikatne i mogą być problemy z przeniesieniem ciastek na blachę – ja wałkowałam od razu na papierze). W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec w 200 st.C na złoty kolor (zajmuje to około 10 minut). Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z kokosem.

 

Przepis siostry Anastazji, a zaczerpnęłam go z tego bloga.

 

Dla zainteresowanych: we czwartek 22.01 w Biedronce startuje akcja tematyczna „Kuchnia pełna koloru”. Można kupić różne gadżety kuchenne.

 

Kruche sloneczka z marmolada i kokosem2