Kruche slimaczki z marmolada

Ciasteczka-ślimaczki z ciasta kruchego, nadziewane marmoladą. Słodkie i chrupiące. Niby nic wyszukanego, a kuszą chociażby samym wyglądem :-)

Zmodyfikowałam nieco oryginalny przepis m.in. zmniejszając ilość cukru (z cukrową posypką i marmoladą było by jak dla mnie zbyt słodko). Poza tym zmieniłam trochę sposób wykonania oraz położyłam ciasteczka na płasko, zamiast piec w pozycji pionowej.

Ciasteczka bardzo nam smakowały, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu :-)

 

Kruche slimaczki z marmolada1
Składniki:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 200 g masła (lub margaryny)
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany (18%)
- 3 żółtka
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny (zastąpiłam odrobiną aromatu waniliowego)

Poza tym:
- 1 białko (do posmarowania ciasteczek)
- cukier kryształ (gruby, do posypania ciasteczek)
- ok. 200 g marmolady (użyłam wieloowocowej)

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło i posiekać razem. Dodać żółtka utarte z cukrem, śmietanę i ew. skórkę z cytryny. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu rozwałkować ciasto, na posypanej mąką stolnicy, na długi, niezbyt szeroki prostokąt o grubości ok. 2-3 mm. Posmarować równomiernie marmoladą, zwinąć w rulon, po czym lekko posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem. Odcinać  ciasteczka (talarki) o grubości 2-3 cm. Układać na płasko na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st.C przez 10-15 minut (na rumiano).

Uwagi:
Radzę nie zamieniać marmolady na dżem, gdyż jest zbyt rzadki.

Źródło inspiracji

 

Od 5 lutego będzie promocja w Tesco, m.in. na mąkę, masło i cukier (przydadzą się do tego przepisu ;-) oraz inne produkty, które można wykorzystać np. do pączków (tłusty czwartek tuż-tuż). W gazetce jest też przepis na pączki, które poleca R. Makłowicz. Może ktoś wypróbuje i napisze, czy rzeczywiście warto ;-)

 

Kruche slimaczki z marmolada2