Karaibski placek kukurydziany3

Prosty do zrobienia, dosyć niepozorny, ale za to pyszny placek w słonecznym kolorze. Zawiera wiórki kokosowe i sporą ilość rumu – w oryginale, bo ja zastąpiłam go mlekiem ;-) Podejrzewam, że gdybym dała alkohol ciasto było by odrobinę bardziej puszyste. Ponadto placek jest z dodatkiem twarogu, który nadaje ciastu wilgoci i sprawia, że pozostaje ono dłużej świeże. Jeszcze tylko lukier na wierzch i już można delektować się smakiem :-)

 

Karaibski placek kukurydziany2

 

Składniki:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g twarogu
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
- 5 jajek
- 100 ml rumu
- 100 ml mleka kokosowego (dodałam zwykłe)

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, miękkim masłem, jajkami, rumem i mlekiem. Stopniowo wsypywać mąkę z dodatkami, mieszając lub miksując na małych obrotach.
Ciasto przełożyć do formy (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st.C przez 50-60 minut.
Po wystygnięciu ciasto polukrować.

Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok 1/2 cytryny
- 1 białko (opcjonalnie)

Białko ubić, wymieszać z sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem na gładką masę.

Uwagi:
Zamiast rumu dodałam mleko (czyli w sumie do ciasta użyłam 200 ml), plus odrobinę aromatu rumowego.
Lukier przygotowałam z 1 szkl. cukru pudru, 1 dużej łyżki kwaśnej śmietany (mocno podgrzanej), niewielkiej ilości wody i kilku kropli aromatu waniliowego.

Źródło

Od 14.05  w Tesco można będzie kupić cukier w promocyjnej cenie. Może warto zaopatrzyć się jeszcze przed „dżemowym” sezonem ;-)

 

Karaibski placek kukurydziany1

Karaibski placek kukurydziany