Wykwintne ciasto z jablkami i posypka kokosowa3

Cienki biszkopt, masa jabłkowo-galaretkowa, krem budyniowy i posypka z wiórków kokosowych. Czyż nie brzmi to zachęcająco ? Dla mnie jak najbardziej, dlatego też nie zawahałam się zrobić to ciasto.

Znalazłam je pod nazwą „placek urodzinowy z jabłkami”, ale słowo „placek” nijak do mnie nie przemawia, ani nie odzwierciedla wspaniałego smaku ciasta, dlatego musiałam ją zmienić. Dokonałam też kilku zmian w samym przepisie, ale nie wpłynęły one w jakiś znaczący sposób na smak ciasta. Po prostu zrobiłam je po swojemu.

Na koniec dodam tylko, że ciasto najlepiej pokroić od razu po wyjęciu z lodówki, ale podawać dopiero po ogrzaniu w temperaturze pokojowej przez około 15 minut. Krem będzie wtedy naprawdę kremowy w smaku, a nie sztywny i maślany ;-)

Gorąco polecam !

 

Wykwintne ciasto z jablkami i posypka kokosowa

 

Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.  Wlać olej, krótko wymieszać, potem mleko, a na końcu stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia ostrożnie mieszając łyżką. Ciasto przelać do formy (24 x 36 cm) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 180 st.C.
Wyjąć z piekarnika, kilka minut studzić, po czym wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimny biszkopt włożyć z powrotem do formy, w której się piekł*.

 

Masa jabłkowa:
 - 3 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
 - 5-6 jabłek
 - 3 szkl. wody
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach  wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Gdy masa zacznie gęstnieć wylać na biszkopt w formie. Wstawić do lodówki, aby masa całkowicie stężała.

 

Krem:
 - 1/2 litra mleka
 - 1/2 szkl. cukru
 - 1 cukier wanilinowy
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 250 g masła (ogrzane do temp. pokojowej)
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, po czym wlać mleko z mąką i ponownie zagotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony do temperatury pokojowej „budyń”. Gotowy krem wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową.

 

Posypka:
- 100 g wiórków kokosowych
 - 3 łyżki cukru
 - 50 g masła
Wszystkie składniki posypki zrumienić na patelni na złoty kolor, ciągle mieszając. Przestudzić i równomiernie posypać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto pokroić i pozostawić na około 15 minut przed podaniem. W tym czasie krem trochę zmięknie i będzie smaczniejszy.
*Zwykłe blachy do ciast mają to do siebie, że reagują z owocami i galaretką, dlatego warto je zabezpieczyć. Ja swoją wyścieliłam folią spożywczą, na dnie położyłam ten sam papier, na którym piekł się biszkopt, tylko odwróciłam go czystą stroną do góry i do tak przygotowanej formy włożyłam z powrotem wystudzony już biszkopt.

Źródło inspiracji

P.S. Wczoraj w Biedronce ruszyła akcjaDla dziecka i mamy„.