Ciasto z biala czekolada i morelami

Łatwe ciasto ubijane z dodatkiem białej czekolady i suszonych moreli. Trochę biszkoptowe, lekko wilgotne, ale… jak się okazuje nie musi takie być. Według mojego źródła ciasto ma przypominać konsystencją brownie. Wcale bym się nie obraziła, gdyby takie wyszło, ale ono postanowiło, że u mnie będzie wyglądało inaczej ;-)

I choć efekt końcowy może być różny, to w sumie ciasto jest smaczne, bardzo proste, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu.

 

Składniki:
- 125 g masła
- 175 g białej czekolady, połamanej
- 4 jajka
- 125 g drobnego cukru
- 200 g mąki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g suszonych moreli, pokrojonych

Lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 20 cm.
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i morele, ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i piec w temp 180 st.C przez  25-30 minut (piekłam 25).

Źródło

 

P.S. W Carrefour oferta specjalna: „Kup produkty Delecta i oznaczone produkty Bakalland za min. 30 zł, a za książkę z przepisami zapłacisz 1 zł.”  Poza tym w promocji jest m.in. cukier.

W Biedronce natomiast akcja „Smaki Portugalii, smaki Hiszpanii” (gazetka wraz z przepisami).