Czekoladowe ciasto z bialek4

 

Zapewne nieraz zostawały Wam białka i zastanawialiście się do czego je wykorzystać. Znowu bezy, czy piegusek…? Eee… nuda ;-)

Dziś zatem proponuję coś nowego (przynajmniej dla mnie) z wykorzystaniem dużej ilości białek.

Proste i pyszne ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, w smaku przypominające trochę ‚brownie’. Z wierzchu dodatkowo oblane polewą czekoladową i posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

Moje ciasto było typowo czekoladowe, ale można też użyć do niego kakao.

 

Czekoladowe ciasto z bialek1

 

Składniki:
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 200 g cukru
- 50 g kakao lub 200 g czekolady gorzkiej*
- 100 g mąki*
- 8 białek

 Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- płatki migdałowe do posypania

*Użyłam czekolady. A w związku z tym, że po rozpuszczeniu ma ona półpłynną konsystencję (w przeciwieństwie do kakao, które jest sypkie), dodałam jeszcze 50 g mąki (czyli w sumie 150 g, zamiast 100 g).

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać kakao i mąkę, zmiksować.
Jeśli używamy czekolady, należy ją najpierw rozpuścić na parze, przestudzić i dopiero wtedy dodać do utartego z cukrem masła.  
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy kakaowej/czekoladowej.
Formę (okrągłą, o max. średnicy 20 cm lub podłużną keksówkę o wymiarach ok. 9×33 cm) wysmarować masłem i wyścielić na dnie papierem do pieczenia (albo posypać kaszką manną). Wlać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 30-40 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu ciasto oblać polewą czekoladową i od razu posypać płatkami migdałowymi (uprzednio uprażonymi na suchej patelni i wystudzonymi).
Swoją polewę przygotowałam z 50 g czekolady (po połowie mlecznej i gorzkiej) oraz 25 g masła (rozpuściłam na parze).

Źródło

Czekoladowe ciasto z bialek5

Najnowsze promocje w Tesco (m.in. na czekolady) można obejrzeć tutaj.

Natomiast sieć sklepów Piotr i Paweł proponuje zakupy na wybrane produkty pt. „Jeszcze taniej niż myślisz !!!” ;-)

Poza tym 29.02 rusza akcja w Biedronce „Kuchnia ze smakiem„.