Prosty chleb pszenny na zakwasie3

 

Miał być „najprostszy” chleb pszenny na zakwasie, ale robiłam już łatwiejsze, więc pozwoliłam sobie zmienić trochę nazwę ;-)

Pracy faktycznie nie ma z nim dużo, jednak wyrastanie zabiera sporo czasu. I nie wiem jak jest u Was, ale moje chleby na samej mące pszennej i zakwasie nie rosną tak dobrze, jakbym sobie tego życzyła, dlatego często dodaję do ciasta chlebowego odrobinę drożdży. Wtedy mam pewność, że ciasto wyrośnie jak należy i to zazwyczaj w krótszym czasie (ciasto chlebowe na samym zakwasie przetrzymane zbyt długo w cieple robi się mocno zakwaszone).

Dokonałam też pewnej zmiany, jeśli chodzi o sposób wypiekania. Zamiast w garnku żeliwnym, upiekłam chleb na kamieniu, jednak nie dlatego, że uważałam to za lepszy pomysł, tylko z uwagi na to, że takowego garnka (jeszcze) nie posiadam ;-)

W smaku chleb wyszedł jednak bardzo dobry. Miał dosyć grubą, chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze.

 

Zaczyn:
- 100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej*
- 600 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 345 g wody
- 1 czubata łyżeczka soli

*Można użyć zakwasu pszennego lub z dowolnej mąki. Stosunek wody do mąki w zakwasie to 150:100

Wszystkie składniki należy wymieszać tak, aby idealnie się połączyły. Ciasto przykryć i zostawić  w ciepłym miejscu na 12 godzin, najlepiej na noc.
Następnego dnia rano, przykładowe godziny:
8.00
Ciasto wyjąć na blat. Rozpłaszczyć na placek i złożyć na cztery (podobnie jak papier listowy, tyle, że boki też składamy do środka). Jeśli blat został posypany mąką, staramy się, aby jak najmniej mąki dostało się do środka.
Ciasto włożyć ponownie do miski, wysypanej odrobiną mąki.
9.00
Zrobić to samo, co godzinę wcześniej.
10.00 – 10.30
Wyrośnięte ciasto ponownie złożyć na cztery i uformować bochenek. Włożyć do koszyka do wyrastania łączeniem do góry. Pozostawić przykryte do ostatecznego wyrośnięcia na 2-2,5 godziny (zależnie od temperatury otoczenia).
Piekarnik nagrzać wraz z garnkiem żeliwnym do 240-250 st.C (ja piekłam na kamieniu).
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego garnka i piec wstępnie 15 minut. W tym czasie 3 razy wrzucać do piekarnika po 2-3 kostki lodu (lub spryskiwać wnętrze piekarnika wodą).  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 st.C, a po kolejnych 15 minutach do 200 st.C.
W sumie chleb powinien się piec 45-50 minut.

Uwagi:
U mnie chleb pszenny na samym zakwasie nigdy nie wychodzi tak puszysty jakbym tego chciała, dlatego czasami dodaję odrobinę drożdży (dosłownie malutką kuleczkę). Jeśli ktoś ma podobne odczucia lub słaby zakwas albo po prostu chce przyśpieszyć proces wyrastania, wtedy radzę dodać właśnie troszkę drożdży (rozpuszczonych w wodzie) do ciasta chlebowego.

Na podstawie tego przepisu.

Prosty chleb pszenny na zakwasie1

21 marca rusza w Lidlu akcja „Na wielkanocnym stole!”. Tutaj można obejrzeć, co będzie dostępne w ramach tej akcji.