Ciasto bialkowe-II-1

 

Ciasto z dużą ilością białek, takie jak tutaj. W zasadzie to jest to samo ciasto, tylko w nowej odsłonie, ponieważ tym razem postanowiłam zrobić nieco „lżejszą” wersję. Dodałam więcej mleka zamiast części oleju, cukier okroiłam o połowę, a polewę czekoladową zastąpiłam cukrem pudrem. Może nie jest to całkiem dietetyczny deser, ale z pewnością mniej kaloryczny od oryginału ;-) A co najważniejsze, smakuje rewelacyjnie – ciasto jest odpowiednio słodkie, wilgotne i sprężyste. Polecam :-)

 

Składniki:

- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. białek (7-8 sztuk)
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka (temp. pokojowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szkl.  rodzynek

 

Rodzynki sparzyć i odcedzić na sitku.

Białka ubić z solą, stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewać olej, ciągle ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać aromat waniliowy i rodzynki, po czym wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki (ok. 9 x 33 cm) wysmarowanej tłuszczem. Piec przez 55-60 minut w temperaturze 160 st.C.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

 

W tym tygodniu w Biedronce w promocyjnej cenie m.in. jabłka oraz wszystkie czekolady. Dodatkowo, dla zainteresowanych, tylko w tym tygodniu drzewka i krzewy owocowe.