Wiosenne kwiatki4

 

Kolorowe, kruche ciasteczka cukrowe w kształcie kwiatków. Waszym pociechom szczególnie powinny przypaść do gustu :-)

Nie są trudne do zrobienia i co ważne, nie wymagają specjalnej maszynki – wystarczy nożyk lub ostre nożyczki.

Na początku miałam jednak mały problem z przepisem, bo choć pomysł wydawał mi się bardzo fajny, to efekt końcowy nie zachwycił (po pierwszej turze pieczenia). Postanowiłam więc resztę ciasteczek upiec swoim sposobem. Tym razem wszystko wyszło tak, jak chciałam :-)

 

P.S. W tym tygodniu w Biedronce majówka i czas na grill. A już za tydzień w Lidlu rusza akcja „Okazje za 2 zł” (ponad 100 produktów).

 

Wiosenne kwiatki6

 

Składniki:
- 230 g masła
- 175 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
-  kilka łyżek cukru kryształu
- barwniki spożywcze
- rodzynki, suszona żurawina lub orzechy na środek kwiatków

W pierwszej kolejności należy wyjąć masło i jajko z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej, a także przygotować kolorowy cukier.
Do oddzielnych miseczek wsypać po 2-3 łyżki cukru. Do każdej miseczki z cukrem dodać kilka kropli barwnika spożywczego (im więcej, tym kolor będzie bardziej intensywny) i wymieszać. Odstawić do wyschnięcia (np. na słoneczny parapet).
W dużej misce zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie dokładnie zmiksować.
W drugiej misce połączyć mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia.
Suche składniki przesiewać stopniowo do masy maślanej. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Gdyby mikser ręczny nie dawał sobie rady, można dokończyć mieszanie za pomocą drewnianej łyżki lub po prostu zagnieść rękoma. Kiedy ciasto będzie jednolite, miskę należy przykryć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w kolorowym cukrze,

wk-1

układać na papierze do pieczenia (w dość dużych odstępach) i nacinać nożem lub nożyczkami – najpierw każdą kulkę na połowę, a potem jeszcze dwa razy po skosie (pod kątem 60 stopni). 

wk-2

Powstałe 6 płatków ułożyć tak, jak na zdjęciu.

wk-3

W środek każdego kwiatka włożyć rodzynkę, suszoną żurawinę lub orzech. Piec około 10-12 minut w 180 st.C.

wk-6

Uwagi:
Kulki najlepiej formować w zwilżonych dłoniach, wtedy kolorowy cukier lepiej do nich przystanie.
Jeśli chodzi o nacinanie, to u mnie nożyczki nie zdały egzaminu – lepszy okazał się cienki, ostry nożyk.
Nacinać można od razu na blaszce wyłożonej pergaminem (tak, jak podaje przepis powyżej) albo każdą kulkę nacinać na stolnicy i przenosić na blaszkę osobno – jak komu wygodniej.
Kulki należy nacinać do samego końca – powstanie 6 oddzielnych „płatków”. Po ułożeniu „kwiatka”, płatków nie trzeba sklejać na środku, wystarczy, że będą się stykały ze sobą. W czasie pieczenia ciasto urośnie i płatki skleją się same.

Inspiracja

Wiosenne kwiatki8