Ciasto budyniowe z rabarbarem

 

Nieskomplikowane i dosyć szybkie ciasto ucierane, z dodatkiem proszku budyniowego zamiast części mąki i kwaskowego rabarbaru, pokrojonego w kostkę. Zdecydowanie nie przesłodzone, puszyste i delikatne, o śmietankowym smaku.

To ciasto uważam za udany początek sezonu wiosenno-letniego, który to sezon zazwyczaj zaczynam właśnie wypiekiem z dodatkiem rabarbaru.

 

P.S. Tym razem w Biedronce akcja pt. „Wygodnie i modnie” (ważna od dzisiaj, czyli 12.05), a już kolejna o podobnej nazwie startuje 19.05. Natomiast 16.05 zaczyna się jeszcze jedna akcja, bardziej tematyczna, „Kuchnia w kolorach wiosny„. Poza tym cotygodniowe, najnowsze promocje można obejrzeć tutaj.

 

Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g pokrojonego w kostkę rabarbaru

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Miękkie masło zmiksować z cukrem. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie ubijając. Makę wymieszać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, a następnie dodawać do ciasta na przemian z jogurtem. Na koniec dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Przełożyć do formy (9 x 33 cm) wyścielonej pergaminem, wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 50-55 minut (sprawdzić patyczkiem).

Na podstawie tego przepisu

Ciasto budyniowe z rabarbarem1