Zdrowe ciastka owsiane3

 

Niedawno córka miała za zadanie przynieść do szkoły coś zdrowego do jedzenia. Wspólnie więc przygotowałyśmy na tę okazję takie oto ciasteczka. Owsiane, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu i cukru. Nie były one jednak całkiem niesłodkie, bo dodałyśmy miodu, a poza tym dorzuciłyśmy banany, które dodały jeszcze trochę słodyczy.

Jak ciastka zostały przyjęte ? Cóż, jedenastolatkom nie przypadły do gustu, ale gimnazjalistom już tak :-)

 

Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1,5  szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-  2 jajka
- 3 banany
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szkl. suszonej żurawiny
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1/2-1 szkl. mieszanki orzechów, ziaren słonecznika, dyni

 

Płatki owsiane wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać jajka, rozgniecione widelcem banany, miód i ekstrakt waniliowy. Na koniec wsypać żurawinę, rodzynki i pozostałe dodatki (mieszankę grubo posiekanych orzechów i/lub ziarna słonecznika, dyni). Wszystko razem połączyć, nabierać łyżką, formować ciasteczka w zwilżonych wodą dłoniach (najpierw robić kulki, a potem spłaszczać na grubość 1/2-1 cm) i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.  
Jeśli ktoś woli grubsze, „kosmate” ciastka, wystarczy nakładać łyżką kopczyki na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, bez dodatkowego formowania.

Zdrowe ciastka owsiane
Piec w temperaturze 180 st.C przez 13-15 minut.

Z podanej porcji wychodzi około 45 ciastek.

 

Zdrowe ciastka owsiane1