Ciastka smalcowe4

 

To stara receptura, jeszcze z czasów PRL-u, ale ciesząca się popularnością aż do dnia dzisiejszego.

Ciasteczka z tego przepisu są naprawdę pyszne, delikatne i kruche. A to za sprawą przede wszystkim dwóch składników: drożdży i smalcu (nie bójcie się go, to tłuszcz w czystej postaci, bez sztucznych dodatków i wcale nie taki „niezdrowy” jak się powszechnie sądzi).

Ciastka te można dowolnie formować, począwszy od prostych kształtów do rogalików włącznie. U mnie wystąpiły w dwóch odsłonach: jako trójkąciki z marmoladą na wierzchu oraz kwadraty z dwoma zawiniętymi rogami, także z marmoladą.

P.S. Najnowsze promocje w Biedronce (m.in. na mleko) oraz super promocje w strefie kibica jeszcze tylko przez dwa dni.

 

Ciastka smalcowe

 

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g smalcu
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli

Dodatkowo:
- cukier puder
- cukier puder waniliowy
- marmolada

Drożdże pokruszyć i rozpuścić w śmietanie.
Mąkę posiekać ze smalcem, dodać jajko, sól i drożdże ze śmietaną. Wyrobić na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować na grubość około 3 mm. Pociąć radełkiem na kwadraty o boku około 5 cm, a potem po przekątnej, na trójkąty.

cs-2

Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, po czym na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki marmolady.

Można też pociąć tylko na kwadraty, na środek nałożyć marmoladę, a dwa przeciwległe rogi zawinąć do środka (dobrze zlepić/docisnąć, bo czasem „rozwijają się” w czasie pieczenia).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 15-18 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem pudrem waniliowym.

Uwaga:
Można formować też inne kształty ciasteczek, np. rogaliki, rożki albo rurki (z marmoladą w środku).

Przepis poleciła mi Joanna.

Ciastka smalcowe1