Torcik chalwowy3

 

Wyśmienity torcik chałwowy z serkiem mascarpone i musem czekoladowym. Na zimno, więc idealny na upały (które podobno się zbliżają). Posmakuje nie tylko wielbicielom chałwy. Bardzo polecam :-)

 

P.S. 20.06 rusza w Biedronce akcja „Baw się słońcem cz.1″. A najnowsze promocje (tylko do 22.06) można obejrzeć tutaj. Natomiast w Lidlu trwa akcja „Wielkie rodzinne zakupy”. Dodatkowo  od 17. do 19.06 można dostać 10% zniżki.

 

Torcik chalwowy

 

Spód:
- 60 g  masła
- 160 g  herbatników

Masa chałwowa:
- 500 g     serka mascarpone
- 2 łyżki  cukru pudru
- 200 g     chałwy waniliowej
- 3 łyżeczki żelatyny

Mus czekoladowy:
- 150 g     czekolady gorzkiej
- 250 ml  śmietanki 30% (schłodzonej)
- 2 łyżki  cukru pudru

Dodatkowo:
- starta czekolada do posypania wierzchu (ok. 30 g)

Przygotowanie spodu:
Masło rozpuścić. Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić na dnie tortownicy (o średnicy 24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia) i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Przygotowanie masy chałwowej:
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na kremową i gładką konsystencję. Chałwę drobno pokruszyć i wmieszać z masą. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej, przegotowanej wody, a następnie wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Przestudzić, następnie do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy chałwowej. Wymieszać, dodać do pozostałej masy i zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę chałwową wyłożyć na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.

Przygotowanie musu:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i poczekać aż wystygnie. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera, do uzyskania jednolitej puszystej masy. Tak przygotowany mus wyłożyć równomiernie na masę chałwową. Wierzch posypać startą czekoladą. Całość wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc).

Uwagi:
Serek mascarpone bywa kapryśny i wrażliwy na różnicę temperatur dodawanych składników. Gdyby zdarzyło się tak, że po dodaniu chałwy masa nie będzie całkiem gładka, nie trzeba się tym przejmować. Po dodaniu żelatyny, w miarę jej tężenia, masa powinna zrobić się gładka i jednolita.
Bita śmietana też niestety nie lubi dużej różnicy temperatur, dlatego rozpuszczoną czekoladę należy przed dodaniem dobrze wystudzić (ale ma pozostać półpłynna).  I dalej można zrobić tak, jak podaje przepis albo wymieszać łyżką (niektórzy uważają, że tylko ta metoda zapobiega warzeniu się masy). Ja zaczęłam mieszać łyżką, ale zaczęła robić mi się straciatella, więc dokończyłam mikserem ;-)
Jest jeszcze inny sposób, mniej ryzykowny, ale zajmuje więcej czasu. Śmietankę należy lekko podgrzać w kąpieli wodnej, następnie dodać połamaną czekoladę i nadal podgrzewając mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Wystudzić, schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny, po czym ubić mikserem.

Przepis pochodzi z tej strony.

Torcik chalwowy2

Torcik chalwowy1