Szwedzkie ciasto z rabarbarem1

 

To ciasto pochodzi ze Szwecji i w oryginale robi się je tylko z rabarbarem. Ja natomiast połowę zastąpiłam truskawkami, więc w mojej wersji wyszło takie nie zupełnie ‚rabarberkaka’ ;-)

Ciasto jest łatwe do przygotowania, słodko-kwaśne w smaku, z zapieczoną maślano-cukrową skorupką na wierzchu. Bardzo dobre – polecam :-)

 

P.S. Trochę nie na temat, ale może kogoś zainteresuje, zwłaszcza, że latem nie wszyscy korzystają z wakacji – niektórzy np. remontują mieszkania ;-) Otóż jest taki sklep internetowy, który oferuje m.in. tapety ścienne. Mają naprawdę dużo ciekawych wzorów.

 

Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
- odrobina aromatu waniliowego

- 100 g masła (zimnego)
- 250 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 3-4 łyżki grubego cukru

Rabarbar pokroić na kawałeczki (ok. 2 cm), a truskawki na połówki lub ćwiartki. Wymieszać razem.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy (23 x 33 cm lub nieco mniejszej) wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem z truskawkami, a na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki zimnego masła. Całość posypać grubym cukrem.
Piec w temperaturze 175 st.C przez około 30 minut (lub dłużej, jeśli potrzeba – sprawdzić patyczkiem).

Uwagi:
Jeżeli do tradycyjnych biszkoptów nie używacie proszku do pieczenia, to tutaj też możecie go pominąć.
W oryginale to ciasto jest tylko z rabarbarem  (500 g).

Na podstawie tego przepisu.