Kokosowe ciasto z porzeczkami2

 

Orzeźwiające ciasto z porzeczkowym nadzieniem i przypieczonym, kokosowym wierzchem.

Już same porzeczki nadają kwaskowego, wyrazistego smaku (zwłaszcza czarne), dlatego użyłam do nich słodkiego dżemu truskawkowego zamiast porzeczkowego. Ciasto na spód też jest mało słodkie, ale za to kokosowy wierzch wyrównuje ten „niedobór” słodyczy. Wszystko razem współgra i tworzy pyszną całość.

 

P.S. W Biedronce w tym tygodniu nowe promocje (m.in. czekolada), a dodatkowo oferta -50% (Biedronka dla rodziny). Poza tym trwają akcje: „Kup więcej za mniej!” oraz „Baw się słońcem cz.2.„, a także „Kuchnia pełna słońca„. Natomiast w Lidlu od 04.07 rusza akcja „Smaki 1001 nocy„. A tutaj można obejrzeć imieninowe promocje z Piotra i Pawła.

 

Kokosowe ciasto z porzeczkami

 

Spód:
– 180 g masła
– 90 g drobnego cukru
– 2 małe jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 280 g mąki
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 80 ml mleka

 

Do środka:
– mały słoik dżemu porzeczkowego (użyłam truskawkowego)
– 300-330 g porzeczek (czerwonych lub czarnych)

 

Na wierzch:
– 100 g masła
– 5 łyżek drobnego cukru
– 2 jajka
– 200 g wiórków kokosowych
– 60 g mąki

 

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Formę o wymiarach 24×36 cm  wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w malakserze). Przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Ciasto posmarować dżemem, a następnie posypać porzeczkami.
Składniki na wierzch zmiksować, po czym wyłożyć na porzeczki (podobnie jak kruszonkę, z tym, że masa będzie dosyć klejąca).
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 35-45 minut.

Na podstawie przepisu Billa Grangera.

Kokosowe ciasto z porzeczkami1