Carte dor-blueberry-4

 

Jako, że mamy lato w pełni, a najpopularniejsze o tej porze roku są desery mrożone, zatem zapraszam na lody.
Nie będzie to jednak lodowa receptura, a jedynie propozycja podania. Lody Carte d’Or Blueberry, bo o nich właśnie mowa, maja tak oryginalny wygląd (są w postaci rozetek) i wyjątkowy smak, że nie potrzebują wielu dodatków, są one wręcz niewskazane ;-)
Ja ograniczyłam się do samodzielnie przygotowanej frużeliny jagodowej i kilku listków mięty do dekoracji. Lody z frużeliną smakują jeszcze bardziej owocowo i orzeźwiająco, jak przystało na letni deser :-)

Składniki:
- 250 g jagód
- 100 g cukru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Poza tym:
- opakowanie lodów Carte d’Or Blueberry lub Blueberry&Vanilla
- listki mięty do dekoracji

Umyte jagody wsypać do garnuszka, dodać cukier, 2 łyżki wody i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach wody, wlać do jagód i chwilę gotować, aż zgęstnieją (ok. 1 minuty). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do pucharków (miseczek lub filiżanek) nałożyć po 1-2 lodowe rozetki, wolne przestrzenie pomiędzy lodami a naczyniem wypełnić frużeliną jagodową, ozdobić listkami mięty i od razu podawać.

 

Carte dor-blueberry-3

Carte dor-blueberry-1

 

Carte d’Or to marka premium, od lat słynąca z głębokich i zmysłowych smaków, wysokiej jakości składników i zaskakujących połączeń smakowych. Czerpiąc z tradycji włoskich lodziarni, oferuje  unikalną i jedyną w swoim rodzaju propozycje deserową. Opakowanie Carte d’Or to 6 gotowych do nałożenia porcji deserów lodowych – zakręconych w formie estetycznych rozetek, składających się z gęstego, intensywnego w smaku sosu i aksamitnych lodów, posypanych najwyższej jakości dodatkami.

2016 blueberry

Carte d’Or Blueberry to jeden z ulubionych deserów Polaków: jedwabiste i kremowe waniliowo-jagodowe lody zmieszane
z intensywnie jagodowym sosem, przechodzącym przez ich całą strukturę.
A wszystko posypane serduszkami z białej i ciemniej czekolady. To idealny, kojarzący się z latem w rozkwicie deser,
którym można się delektować cały rok!