Wisniowy obloczek

 

Inna nazwa tego (lub bardzo podobnego) ciasta to wiśniowa chmurka albo… zemsta teściowej. Ta ostatnia nazwa to zapewne od niedokładnie wydrylowanych wiśni, których pestki omalże nie połamały zębów pewnej synowej ;-)

Jak zwał tak zwał, ważne, że ciasto jest przepyszne ! Cienki, kruchy spód (chociaż ucierany, tak naprawdę), galaretka z wiśniami, bita śmietana z serkiem mascarpone, a na wierzchu beza posypana płatkami migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie.

Aczkolwiek, to tylko jedna z wersji tego ciasta. Doskonale będą do niego pasowały maliny, truskawki, czy też inne owoce, które wystarczy wstawić w miejsce wiśni oraz dopasować do nich smak galaretki.

 

P.S. Aktualne promocje w Biedronce można obejrzeć tutaj. Trwa także akcja „Wygodnie i praktycznie„. Natomiast 25.07 rusza w Lidlu akcja „Markowe hity„.


Galaretka z owocami:
- 2 opakowania    galaretki o smaku wiśniowym
- 800 ml  wody
- 500 g  wiśni

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia, a następnie do schłodzenia.

Ciasto kruche:
- 100 g     masła (miękkiego)
- 100 g     cukru
- 2 łyżeczki  cukru z wanilią
- szczypta  soli
- 3 żółtka
- 125 g     mąki
- ½ łyżeczki  proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem, cukrem z wanilią i solą na jasną masę. Dodawać po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać do masy po łyżce przesianej mąki i miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto rozsmarować na spodzie formy (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez 18-20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy.

Beza:
- 3  białka
- 150 g  cukru
- 50 g  płatków migdałowych

Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.  Gotową masę bezową wyłożyć do blaszki (tej samej, w której piekło się ciasto), wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie posypać płatkami migdałowymi.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C na około 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a drzwiczki piekarnika uchylić i tak zostawić do wystygnięcia.

Ciasto kruche włożyć z powrotem do blaszki. Wydrylowane wiśnie wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w misie miksera. Wszystko razem ubić na sztywno, a następnie wyłożyć na ciasto z dobrze zastygniętą galaretką z owocami. Na wierzchu położyć wystudzoną bezę i lekko docisnąć. Wstawić ponownie do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
Jeśli chcemy, aby beza pozostała choć trochę chrupiąca, ciasto należy przykryć papierem.

Uwagi:
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia i wtedy też łatwiej daje się kroić.
Można je przygotować także z innymi owocami (malinami, truskawkami), dopasowując jednocześnie odpowiedni smak galaretki.

Na podstawie przepisu z tej strony.

Wisniowy obloczek6