Ciasto czekoladowe z twarogiem i wisniami1

 

Po przerwie zapraszam na kolejne ciasto z dodatkiem wiśni, tym razem czekoladowe z masą twarogową. Owoce jednak nie muszą być w tym przypadku świeże (mogą być mrożone, z kompotu lub syropu), więc nie przejmujcie się, jeśli są już nieosiągalne. Co więcej, pomimo, iż z wiśniami ciasto smakuje wybornie, to równie dobrze sprawdzą się też maliny. Wiem, bo na blogu jest już podobne ciasto, właśnie z malinami ;-)

 

P.S. W tym tygodniu w Biedronce – najnowsze promocje oraz Dni super ofert (tylko do 21.08). A także Witaj szkoło, cz.2 (coś dla starszych uczniów).

 

Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 150 g cukru (50 g + 100 g)
- 4 jajka (2 do ciasta i 2 do masy twarogowej)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g tłustego twarogu, zmielonego (użyłam twarogu z wiaderka)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 g wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu lub syropu)
- szczypta soli

Połamaną czekoladę rozpuścić razem z pokrojonym na kawałeczki masłem w małym rondelku (na parze lub w gorącej, ale nie wrzącej wodzie). Odstawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać (najlepiej za pomocą trzepaczki) zmielony twaróg, 100 g cukru i 2 jajka, do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na bok.
W osobnej misce utrzeć mikserem pozostałe 2 jajka z 50 gramami cukru, solą i cukrem waniliowym.  Następnie dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm lub mniejszej (ja użyłam 24 cm) natłuścić i posypać mąką (nadmiar mąki radzę wystukać z formy, bo potem będzie ciężko rozsmarować dolną warstwę ciasta).
Na spodzie formy rozsmarować 1/3 ciasta czekoladowego. Wyłożyć na nie połowę masy serowej i poukładać połowę odcedzonych z soku wiśni. Następnie ponownie dać  1/3 ciasta czekoladowego, resztę masy twarogowej i wiśnie. Na  wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe.
Uwaga: ciasto czekoladowe jest dosyć gęste i nie da się go rozsmarować na masie twarogowej (która jest rzadka), dlatego radzę drugą i trzecią warstwę ciasta nakładać łyżką w postaci małych łatek.
Ciasto piec w temperaturze 180 st.C przez 40-50 minut (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika). 

Przepis znalazłam tutaj, a oryginalnie pochodzi stąd.

Ciasto czekoladowe z twarogiem i wisniami3