Ciasto z cukinia i orzechami2

 

Ciasto z cukinią robiłam już w kilku wersjach, ale każda z nich była czekoladowa albo przynajmniej korzenna, czyli też w ciemnym kolorze. Tym razem więc postanowiłam upiec jasną wersję.

Ciasto wyszło wilgotne (to główna cecha ciast z dodatkiem cukinii i za to najbardziej je lubię), o smaku waniliowo-orzechowym. Pyszne ! Do tego ładnie wygląda z tymi zielonymi drobinkami cukinii i jest proste w wykonaniu. Polecam :-)

P.S. W Biedronce trwają Dni super ofert.

 

Składniki:
- 220 g masła (rozpuszczonego)
- 4 jajka
- 1 szkl. drobnego cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 320 g mąki
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g młodej cukinii
- 2/3 szkl. orzechów włoskich

 

Cukinię (razem ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Podłużną formę (keksówkę) o pojemności 1,5 litra wysmarować rozpuszczonym masłem, za pomocą pędzelka.
Resztę masła zmiksować razem z jajkami, cukrem, solą i wanilią. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować (tylko do połączenia się składników). Następnie dodać startą cukinię oraz orzechy włoskie. Wszystko razem wymieszać łyżką i wyłożyć do przygotowanej formy. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec wstępnie 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut (do suchego patyczka). Studzić w formie przez kilka minut, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Na podstawie tego przepisu.

Ciasto z cukinia i orzechami