Malinowy obloczek

 

Przy okazji tego wpisu wspomniałam, że mam ochotę na wersję z malinami…

Nawet nie spodziewałam się, że tak szybko nadarzy się okazja. Po prostu nie mogłam się oprzeć, zwłaszcza, że weszłam w posiadanie większej ilości malin :-)

Wiśniowy obłoczek był pyszny, a malinowy jest prze-pyszny !  Dlatego też postanowiłam poświęcić tej wersji oddzielny wpis, choć zwykle tego nie robię. Jedyną zmianą jakiej dokonałam w przepisie (oprócz rodzaju owoców) to zmniejszenie ilości śmietanki w masie. A i to właściwie było tylko dziełem przypadku ;-)

P.S. W Biedronce mają promocje Na dobry początek tygodnia (m.in. na cukier i mleko).

 

Galaretka z owocami:
- 2 opakowania    galaretki o smaku malinowym
- 800 ml  wody
- 500 g malin

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia, a następnie do schłodzenia.

Ciasto kruche:
- 100 g  masła (miękkiego)
- 100 g  cukru
- 2 łyżeczki  cukru z wanilią
- szczypta  soli
- 3 żółtka
- 125 g   mąki
- ½ łyżeczki  proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem, cukrem z wanilią i solą na jasną masę. Dodawać po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać do masy po łyżce przesianej mąki i miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto rozsmarować na spodzie formy (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez 18-20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy.

Beza:
- 3  białka
- 150 g  cukru
- 50 g  płatków migdałowych

Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.  Gotową masę bezową wyłożyć do blaszki (tej samej, w której piekło się ciasto), wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie posypać płatkami migdałowymi.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C na około 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a drzwiczki piekarnika uchylić i tak zostawić do wystygnięcia.

Ciasto kruche włożyć z powrotem do blaszki. Maliny wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa:
- 250-500 ml śmietanki 30% *
- 250 g serka mascarpone
- 3 (płaskie) łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w misie miksera. Wszystko razem ubić na sztywno, a następnie wyłożyć na ciasto z dobrze zastygniętą galaretką z owocami. Na wierzchu położyć wystudzoną bezę i lekko docisnąć. Wstawić ponownie do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
Jeśli chcemy, aby beza pozostała choć trochę chrupiąca, ciasto należy przykryć papierem.

Uwagi:
*Do wersji z wiśniami użyłam 500 ml śmietanki, a do malinowej tylko 250 ml, dlatego tym razem warstwa śmietankowa jest cieńsza.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia i wtedy też łatwiej daje się kroić.

 

Malinowy obloczek1