Ciasto marchewkowe z cukinia i jablkiem

 

Prawdziwie jesienny wypiek – z dodatkiem marchewki, cukinii, jabłek i orzechów. Sycące, wilgotne i aromatyczne. Do tego bardzo proste w wykonaniu i szybkie, ale dopiero od momentu, kiedy przyszykujemy już sobie wszystkie dodatki, bo na tym schodzi najwięcej czasu ;-)

To jedno z najlepszych ciast tego typu, jakie kiedykolwiek robiłam.

P.S. W Biedronce trwa Festiwal super cen oraz akcja Kup więcej za mniej.

 

Składniki:
- 230 g masła (rozpuszczonego)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 1/4 szkl. soku pomarańczowego (użyłam cytrynowego)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (zastąpiłam 1 łyżeczką aromatu waniliowego)
- 3 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ew. po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
- 2 szkl. startej (na drobnych lub dużych oczkach) marchwi
- 1 szkl. startej na dużych oczkach młodej cukinii (razem ze skórką)
- 1 szkl. obranego i pokrojonego w kostkę jabłka
- 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich

Podłużną formę (9 x 33 cm) posmarować masłem i posypać mąką.
Rozpuszczone masło, jajka, sok z pomarańczy i wanilię zmiksować w dużej misce.
W oddzielnym naczyniu połączyć mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i resztą przypraw (jeśli używamy). Dodać do „mokrych” składników razem z marchwią, cukinią, jabłkami i orzechami. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę (dłużej, jeśli potrzeba – sprawdzić patyczkiem).

Na podstawie tego przepisu.

Ciasto marchewkowe z cukinia i jablkiem1