Czekoladowe ciasto z burakami

 

Kiedyś piekłam już ciasto z burakami, więc dodatek tego składnika nie jest dla mnie zaskoczeniem, choć dla wielu z Was zapewne jeszcze tak. I z myślą o takich właśnie osobach uprzedzę pytanie: buraków w cieście wcale się nie wyczuwa. Dodają one za to wilgotności i nadają głębszego koloru. Poza tym ciasto jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu (o ile mamy już ugotowanego buraka ;-), mocno czekoladowe i nie sposób mu się oprzeć :-)

P.S. W tym tygodniu w Biedronce – najnowsze promocje oraz Festiwal super cen (tylko do 09.10) i Kup więcej za mniej. Poza tym 10.10 rusza akcja Jesień od kuchni, a w ramach tej akcji konkurs Pudełko pełne zdrowia (do wygrania m.in. mikser Kitchen Aid).

 

Składniki:
- 1 duży, ugotowany burak (ok. 175 g)
- 250 g mąki
- 50 g kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g drobnego, jasnego brązowego cukru (dałam po połowie białego i brązowego)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 200 ml oleju
- 100 g ciemnej czekolady

Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce i zmiksować razem z pozostałymi składnikami (oprócz oleju i czekolady). Jeżeli używamy malaksera, wtedy buraka wystarczy tylko pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wlewać do ciasta cienką strużką olej (tak, jakbyśmy robili majonez). Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (9 x 33 cm) i piec w temperaturze 190 st.C (170 st.C z termoobiegiem) przez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem).

Na podstawie tego przepisu.

Czekoladowe ciasto z burakami1