Cytrynowe ciasto z cukinia

 

Kolejne ciasto z cukinią. Na blogu jest już wersja czekoladowa, korzenna, z orzechami, z dodatkiem innych warzyw i owoców, ale takiej jeszcze nie robiłam. To coś nowego i orzeźwiającego, w dodatku bardzo pysznego.

Lubię „mokre”, ciężkie ciasta, ale i takie w końcu mogą się znudzić, jeśli robi się je zbyt często ;-) To ciasto natomiast, pomimo, że zawiera cukinię, to zupełnie różni się od tych, które piekłam wcześniej. Jest puszyste i tylko lekko wilgotne – idealne :-)

 

Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 3 duże jajka
- drobno starta skórka i sok z 1 dużej cytryny (dokładnie 1/4 szkl. soku)
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szkl. startej na dużych oczkach cukinii (ok. 300 g) – młoda cukinia może być ze skórką, a dużą należy obrać i wydrążyć

 

W dużej misce zmiksować razem cukier, olej i jajka. Dodać skórkę, sok z cytryny oraz olejek cytrynowy. Ponownie zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ubijać przez 2-3 minuty. Na koniec ciasto połączyć ze startą cukinią i wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy z kominkiem. Wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piec przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Po wyjęciu pozostawić w formie na 5-10 minut, po czym wyjąć do całkowitego wystygnięcia. Wierzch polukrować.
Lukier można zrobić z 1 szkl. cukru pudru i ok. 2 łyżek soku z cytryny (wersja wybitnie cytrynowa) albo 1 szkl. cukru pudru, 2 łyżek mocno podgrzanej kwaśnej śmietany i kilku kropli aromatu waniliowego (moja wersja).

Na podstawie tego przepisu.