Proste ciasto dyniowe

 

Do tego ciasta bardzo pasowałaby też inna nazwa – „placuszek na raz” ;-) Jest naprawdę nieduże.

Jednak z drugiej strony nie warto robić podwójnej porcji (chyba, że dla wieloosobowej rodziny), ponieważ ciasto najlepiej smakuje na ciepło (przynajmniej dla mnie).

Ze względu na dużą zawartość dyni ma mocno wilgotną konsystencję i choć w czasie pieczenia rośnie, to potem i tak trochę opada (podobnie jak serniki ;-) Przypomina mi trochę ciasto, które już kiedyś piekłam tutaj, z tym, że jest delikatniejsze i zawiera mniej składników.

A zatem, jeśli macie do wykorzystania dynię i brak na nią pomysłu, to polecam takie proste ciasto do wypróbowania :-)

 

Składniki:
- 400 g obranej i pokrojonej w dużą kostkę dyni
- 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 20 g masła (rozpuszczonego)
- 30 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki rodzynków (można zastąpić np. suszoną żurawiną)
- 2 łyżki cukru do posypania

 

Dynię ugotować w małej ilości wody (ok. 1/2 szkl.), pod przykryciem. Gdy będzie miękka, zdjąć pokrywkę i odparować wodę. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem i wystudzić.
Do ostudzonej dyni dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, mieszając łyżką.
Jajko zmiksować z cukrem pudrem, rozpuszczonym masłem i aromatem waniliowym. Delikatnie połączyć z masą dyniową, a na koniec dodać rodzynki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem niedużej  formy (21 x 11 cm), wierzch ciasta posypać 2 łyżkami cukru. Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut.
Ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.

Na podstawie tego przepisu.